Vivid 2018

image3image5image1image2image12IMG_1630image7IMG_1632image8image11image10image9

Juni 2018

Het Vivid lichtfestival is in de stad! Ik vind het heerlijk om me te laten betoveren door zoiets. Het was zo leuk om ’s avonds met z’n vieren de stad in te gaan en alle kunstwerken van licht te bekijken. Dit drie weken durende, jaarlijkse winterevenement trok in 2017 meer dan 2,3 miljoen bezoekers. We waren door vrienden en ouders op school gewaarschuwd voor een voetje-voor-voetje drukte. Bovendien hadden zij angstige verhalen met ons gedeeld over kinderen die dreigden te verdwijnen in de menigte. Het was wel druk, maar prima te doen. Handjes vast en genieten. In de haven stonden we een tijdje stil om te kijken naar de Harbour Bridge die steeds van kleur veranderde. En daarna keken Casper en Anne hun ogen uit bij de bewegende licht- en lasershow op de wolkenkrabbers van het Central Business District. De extra sterke kleurenlaser die voor dit project gebruikt wordt, staat bovenop de brug. Wat een leuk detail is, omdat de ingenieur van de Harbour Bridge, John Bradfield, ooit wenste dat bovenop de brug een baken zou komen te staan die bij iedere nationale viering zou schijnen. Even later liepen we verder naar het Opera House, wat absoluut een spektakelstuk is van Vivid. Het bijzondere gebouw heeft prachtige ‘schermen’ om bewegende beelden op te projecteren. Die digitale beelden zijn van de Australische kunstenaar Jonathan Zawada. Hij schijnt een wereldberoemde kunstenaar te zijn. Invloedrijk ook. Eenmaal voorbij het Opera House liepen we in een gezellige massa langs de kunstwerken door de Botanische Tuinen. En overal lukte het om, soms na even wachten, vooraan te staan.

De zon gaat, nu het winter is, al vóór vijf uur onder en omdat we relatief dichtbij de evenaar wonen duurt de schemer kort. Ik hoefde er niet aan te wennen. Hoewel misschien psychisch toch een beetje, want ik heb Rob ervan overtuigd dat we zowel in de woonkamer als in de keuken extra verlichting nodig hadden. Ik vond een grappige vloerlamp in de vorm van een zoeklicht bij IKEA en Rob koos een geavanceerd LED systeem dat vanzelf aangaat als de zon ondergaat. Goed geregeld. Wat ik maar wil zeggen, de winter is ideaal voor een lichtfestival als Vivid. Iedere avond wordt de verlichting en de lasershow om zes uur gestart. Casper en Anne vonden het best speciaal om ’s avonds in het donker naar de stad te gaan voor dit uitje. Toen we nog in Nederland waren, vertelde een vriendin die al jaren in Sydney woont, al over Vivid en sindsdien heeft Anne er vol verwachting naar uitgekeken. Zoals we inmiddels van Australië gewend zijn, was alles goed en met een glimlach geregeld. Casper en Anne waren zondagavond uiteindelijk te moe om de hele route te lopen. Ik vroeg hun in de trein op weg naar huis om een reactie voor dit stuk: “Mooi!”

We hebben afgelopen weekend Vivid zelfs twee keer bezocht. Rob had voor mijn verjaardag kaartjes geregeld voor een rondvaart. Vanaf het water blijft het perspectief op de stad, met de brug en het Opera House als opvallendste iconen, zo mooi. Al dobberend en deinend kwam de gedachte in me op dat het dit jaar echt een ver-jaardag is geweest. Aan de andere kant van de wereld zonder bezoek van familie en vrienden. Net als met Caspers tiende verjaardag in januari, zijn we iets gaan doen met ons vieren. Ik was onder de indruk van Caspers reactie, want hij dacht juist dat hij zich deze feestjes langer zou herinneren. Kanjer! Vanuit Darling Harbour, wat inderdaad een lieflijke en aantrekkelijke plek is in de stad, voeren we langzaam onder de brug door. Daarna telden we vlak voor het Opera House af tot de projecties, lasers en kunstwerken weer aan gingen. Bij het afmeren zeiden we nog zachtjes tegen elkaar dat er niet heel veel te zien was, maar dat was dus voordat we wisten dat er een begintijd was. De stad zag er zo gaaf uit. Wie weet laten we ons komend weekend nog een avondje betoveren door de lichtjes.

Wil je het ook van de andere kant bekijken? Volg mijn blog door in de rechter kolom je mailadres in te vullen. 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Vivid 2018

  1. Chantal

    Hi Winnie, wanneer jullie weer in NL zijn dan maar een keer naar GLOW Eindhoven. Wat kleinschaliger, maar voor NL super! Schrijf ze, groetjes Chantal

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s