Smaak

Stond ik in een meer dan prima bevoorrade supermarkt verbaasd en een beetje radeloos om me heen te kijken met de gedachte ‘Wat maken al die mensen met deze spullen?!’ Een paar weken geleden kregen we bezoek van Willemijn, een nicht van Rob, en haar gezin. Zij waren toen net vier weken hier (en blijven ook drie jaar in verband met het werk van Rogier). Bij ons thuis hebben we gelachen om overeenkomstige, eerste ervaringen als Dutchies in Sydney en lekker gegeten. Ik vond het heel prettig dat Willemijn vertelde dat zij er ook moeite mee had om gerechten te bedenken met de ingrediënten die hier te koop zijn. Zo herkenbaar!

Tijdens de eerste bezoeken aan de supermarkt zocht ik naar grofvolkoren brood, voorverpakte vleeswaren, zakje voorgesneden groenten, gekruide krielaardappeltjes en sperziebonen. Terwijl ik zo nieuwsgierig was naar de ‘Aussie way’, duurde het even voor het lukte nieuwe gerechten te maken met de spullen van hier. Dat had ik niet van mezelf verwacht, best confronterend. Nu ben ik best trots op mezelf, want ik maak de lekkerste gerechten die ik vind in tijdschriften of op Australische kook-websites.

Ik kan je aanraden om kip te marineren met verse rozemarijn, limoensap, knoflook en olijfolie. Ook heel leuk vond ik de marinade met yoghurt! Yoghurt, knoflook, citroen, peper en veel Harissa Midden-Oosten kruidenmix. Dit kruidenmengsel met paprikapoeder, munt, komijn en chili ontdekte ik in het keukenkastje van ons eerste, tijdelijke huis (met een uitnodiging om het te gebruiken). Uiteraard wordt de kip gegrild op de barbecue, zoals ‘we’ dat doen in Australië. Rob en ik stonden te glunderen toen Willemijn en Rogier enthousiast de tijd namen om onze barbecue te bewonderen.

In de zomer vroeg een vriendin mij munt te snijden voor in de groene salade. Die frisse nasmaak blijft lang in je mond hangen. Simpel en, omdat het tussen de sla qua kleur niet opvalt, verrassend lekker. Verse munt wordt hier veel gebruikt. Het smaakt ook lekker met groenten zoals doperwten, sperziebonen en groene asperges. Of wat dacht je van venkelsoep met doperwtjes, voor de zoete smaak, en verse munt? De kinderen vonden het zalig! Het plantje dat ik in de lente in een pot op het terras heb gezet, lijkt de winter te overleven. Net als de peterselie, die groeit ook nog steeds volop! Beide kruiden heb ik gebruikt voor een heerlijk aardappel bijgerecht: kook aardappels in kwarten gesneden in bouillon. Smelt boter in een pan, voeg daar fijngesneden, verse peterselie aan toe. Roer de gekookte stukken aardappel door de peterselie-boter en voeg daar vlak voor het serveren fijngesneden munt aan toe. ‘Buttered potatoes’, makkelijker dan jus.

De Australische keuken is een samensmelting van een traditionele Britse basis met de meer verfijnde, gekruide smaken uit Azië en de invloeden van de na-oorlogse immigranten uit Europa. Bijzonder voor de ‘cuisine’ hier is dat het werd ontwikkeld vanuit een industrieel productie oogpunt voor de stedelingen. Gekscherend wordt er wel gezegd dat het ANZAC koekje een van de meest bekende, nationale gerechten is. De traditionele, Engelse recepten bevatten vaak goedkoop vlees zoals gehakt, en meelproducten, die als ovenschotels worden klaargemaakt. Na Amerika zijn de Australiërs de grootste vleesconsumenten. Veel daarvan wordt natuurlijk op de barbecue klaargemaakt! Thuis of op een van de openbare barbecues die je in elk park ziet staan. Het cliché van de barbecuende Australiër klopt echt. Er is ook een rijk aanbod aan zoete lekkernijen, voor bij de ‘afternoon tea’ (zwarte thee met melk… jak). Muffins in alle soorten en grote maten, koekjes en rijkversierde, gelaagde taarten, die lijken op Duitse ‘Kuchen’. Anne smult van geroosterd, zoet geurend ‘banana bread’. Ik vind het helemaal bij deze cultuur passen dat ze van alle culinaire invloeden de makkelijkste en lekkerste producten hebben overgenomen. Recepten zijn goed na te maken. Ik durf zelfs te beweren dat ik die recepten steeds vaker slechts als uitgangspunt voor een heerlijk diner gebruik. Koken en gezond eten worden steeds meer trendy. Gelukkig maar, want ook hier is door kant-en-klaar maaltijden en fastfood het aantal mensen met obesitas te hoog.

Vorige week heb ik een ‘Aussie meet pie’ gemaakt. Geniaal dat ze het zanddeeg voor de bodem in vellen verkopen ter grootte van de taartvorm. Geen gedoe met appelflap vierkantjes die aan elkaar geplakt moeten worden. Naast ui, knoflook, ketchup en bbq-saus is het geheim van een lekkere vulling de Worcestershire saus. Beetje bloem om de juiste dikte voor de vulling te krijgen en de pie bedekken met bladerdeeg. Lekker met een salade van beetje bittere, verse spinazie en zoete tomaten. In de pie dus geen vulling met ei en melk zoals in de Franse quiches!

Tijdje geleden maakte ik op verzoek van Casper ‘mac and cheese’. Een recept zonder vitamines. De basis van de kaassaus is een roux, wat niet moeilijk is om te maken maar wel culinair klinkt. Melk en daarna veel gemalen kaas toevoegen, samen met de gekookte pasta even in de oven en klaar. Voor de variatie en extra kleur, kun je hamblokjes toevoegen. Voor dit recept koos ik uit het grote assortiment pasta toch nog ‘penne’ in plaats van de echte macaroni. Dat viel Casper wel op, maar hij zei dat het precies smaakte zoals hij het zich had voorgesteld. En Anne zei dat het het beste was wat ze ooit had gegeten??

Gelukkig zei ze dat ook over de wraps. Uit het grote aanbod van verschillende merken en soorten, leidde ik af dat die hier veel gegeten wordt. Eetcafés hebben ze ook altijd op het menu staan. Ik heb de Mexicaanse variant met gehakt, kidneybonen en het zakje burrito kruiden van de Albert Heijn losgelaten. In plaats daarvan kocht ik gegrilde, malse chicken tenders, knapperige Cos sla (rijk aan antioxidanten), rode paprika die hier zo vol smaakt en ‘Libanese komkommer’ (de zoetere en kortere variant). Thuis maakte ik verse guacamole en al smullend voelden we ons weer een beetje meer Aussie. Wat we over hadden, namen Casper en Anne de volgende dag mee in hun lunchtrommeltjes.

De meatloaf die ik heb gemaakt, ging in één keer goed. Een vriendin vertelde me dat het een wat ouderwets gerecht is, maar één waar zij goede herinneringen aan bewaart. Veel kruiden, ui, knoflook, tomatensaus, mosterd, wortel en eieren. Broodkruimels om het weer compact te maken. Ik belegde de bodem van het cakeblik met bacon en bovenop goot ik een saus van ketchup, barbecuesaus en azijn. De meatloaf is klaar als hij los is gekomen van de randen. Easy! En echt iets voor Rob.

Hmm, ja, lekker eten kun je hier goed. Door Willemijns opmerking, realiseerde ik me hoe leuk ik het vind de nieuwe recepten te maken. Meer avocado’s, flatbread in plaats van aardappels, zongerijpte groente, vlees en soms vis op de barbecue, hamburgers met rode biet op brioche brood, klassieke ovenschotels. Had ik al verteld dat Aldi afgelopen week De Ruijter hagelslag verkocht?

Wil je het ook van de andere kant bekijken? Volg mijn blog door in de rechter kolom je mailadres in te vullen. 

Een gedachte over “Smaak

  1. livingdownundersteboven

    Heerlijk om te lezen!!! En zo super herkenbaar dat je echt weer na moet denken wat je wilt gaan koken! Terwijl je in NL toch ook iedere dag een maaltijd bereidde.. Heel maf! Wij zijn nu bijna 4 weken in Melbourne. Jullie blogs lees ik altijd met heel veel plezier! Geniet van het weekend!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s