Veren

Ze kunnen echt angstaanjagend klinken; de kaketoes die elke avond rond de schemering luid krijsend overvliegen. Nog steeds schiet mijn lijf in een soort staat van alertheid, zo doordringend is hun geluid. Als ze eenmaal bij elkaar in een hoge boom zijn neergestreken, reflecteert de avondzon weer vredig op hun witte veren. Overdag zie je deze papegaai-achtigen overal, zoals je in Nederland duiven ziet. Geelkuif kaketoes zijn wel een stuk groter, vergelijkbaar met een Hollandse zilvermeeuw. En ze kunnen behoorlijk destructief te werk gaan. Meedogenloos slopen ze een voor een de bloemen uit je mooie boom, om ze vervolgens op de stoep te laten vallen zodat je het ook zult opmerken. Als je pech hebt, breken deze vegetariërs ook de ‘takken’ van je televisie antenne. Laatst zag ik twee zwarte kaketoes, die een stuk zeldzamer zijn. Dus daar werd ik heel vrolijk van.

Mijn absolute favoriet, nu al een soort symbool geworden van ons Australië avontuur, is de kookaburra. Toen ik die voor het eerst hoorde, heb ik me serieus afgevraagd of ik in de voorbereiding op onze emigratie gemist had dat er apen leven in Australië. Hun schaterlach is zo aanstekelijk, dat ik er zelfs ’s ochtends om 5 uur vrolijk (wakker) van wordt. Als er één begint, lacht de rest van de familie mee. Het zijn uit de kluiten gewassen ijsvogels. Een lichtbruin lijf en donkerbruine vleugels met een paar lichtblauwe accenten. Je ziet ze overal en vanwege hun geluid blijf ik dat speciaal vinden.

Ik realiseerde me laatst opeens, met lichte ontsteltenis, dat ik me de Nederlandse vogelgeluiden niet precies meer kan herinneren. Ik vroeg Rob en de kinderen die geluiden voor me te omschrijven. Niet om hun reacties in dit stuk te kunnen verwerken, maar omdat ik wilde checken of wat ik wilde opschrijven wel juist was. Ik denk namelijk dat vogels hier meer krijsen en schreeuwen. Hier hoor je vaker een uitstoot aan hoge, harde klanken dan dat je naar een melodietje of, nog mooier, een concert van vogelgeluiden kunt luisteren. Ik meen dat Nederlandse vogels meer fluiten.

De felgroene papegaaien, de zogenaamde ‘rainbow lorikeets’ met dus duidelijk veel meer kleuren, zijn veelvoorkomend en zo lekker on-Nederlands. Ze lijken een beetje verlegen; je ziet ze elke dag en toch moet je erop wachten. Ze maken een schel, staccato geluid in twee hoge tonen en vliegen in groepen van boom naar boom op zoek naar nectar. Casper: “De kookaburra is grappig, maar de rainbow larikiet, parkiet of hoe heet-ie, is ook heel leuk, omdat dat de eerste gekleurde papegaai is die ik hier zag.” De boom bij de supermarkt zit soms he-le-maal vol met deze kleurrijke lorikeets. Vlak voor zonsondergang schreeuwen ze dan zó hard dat je elkaar niet meer kunt verstaan. Van de blauw-rode papegaaien, de crimson rosella, zouden Anne en ik graag een keer een veer vinden. Zo af en toe komt er een paartje van de zaden uit de conifeer in onze tuin snoepen, dan staan we samen heel stil te kijken.

Nog één rare vogel moet ik noemen. Qua uiterlijk heeft deze veel weg van een zwarte raaf. Zelfde grootte, net zo zwart. Echter, het geluid dat dit beest voortbrengt, activeert rechtstreeks de grijze massa waar mijn moedergevoelens totaal in de war raken. Ik hoor een baby in nood die, intens verdrietig van de honger en bovendien vol zelfmedelij, zijn laatste snikken uitbrengt. Zo’n vreemd, rot geluid en mijn hormonen helemaal in de war.

De ibis, pelikaan, het tortelduifje, er zijn natuurlijk nog veel meer bijzondere vogels in Sydney. Al schreeuwend en krijsend kleuren ze de dag.

Wil je het ook van de andere kant bekijken? Volg mijn blog door in de rechter kolom je mailadres in te vullen. 

 

2 gedachtes over “Veren

  1. José Boersma Nonner

    Weer erg leuk om te lezen; het is zo grappig, dat je steeds met verwondering de dingen in Australië bekijkt en beschrijft -en het daardoor voor ons als absolute ” buitenstaanders” toch dichtbij weet te brengen! Liefs Jan& José

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s