Kerstig

Ze dromen tevergeefs over sneeuw en draaien liedjes over de arrenslee. Kinderen worden mooi aangekleed om met een dik aangeklede Santa in een zoet decor op de foto te gaan. De Aussies pakken uit met kerst. Vanaf 1 december versieren ze met knipperende lampjes overdadig de contouren van hun huis, ons balkon lichtte ook op, en grazen lichtgevende rendieren in hun tuin. De ‘Jingle bells’ schalden door de winkels, die in overvloed gingerbread, candy canes (van die rood-witte zuurstokjes) en gevulde chocolaatjes in speciale cadeauverpakkingen aanboden. Ook is het weer tijd voor sappige mango’s en heerlijk zoete kersen. ‘Size does matter’, blijkbaar, want opeens lagen speelgoedwinkels vol met enorme pakketten. Ik voelde me bijna schuldig dat ik tussen de tafelvoetbaltafels, lasergames voor thuis, fietsen en dozen met anderhalve meter aan kleurpotloden zocht naar een springtouw voor Anne.

Voor ons begon het seizoen op een picknick kleed in het park. In korte broek genoten we, terwijl de zon rond acht uur onderging, van prachtig live gezongen kerstliedjes en om negen uur van de fantastische vuurwerkshow. We voelden ons op dat grote veld behoorlijk Aussie. Geïnteresseerd keken we om ons heen naar de families die het zich met opvouwstoeltjes en koelboxen gemakkelijk maakten. Veel mensen droegen t-shirts met kerstafbeeldingen. Anne vond het jammer dat ze haar pluizige kerstmuts niet had opgezet. Succesvol zeurde ze om een led-kaarsje.

Op slippers en met de zwemspullen in ons hand belden we op eerste kerstdag aan bij Rogier en Willemijn. De tuindeuren stonden al open, het water in hun zwembad glinsterende aanlokkelijk. We proostten op een fijne zomervakantie en prettige feestdagen. Daarna begonnen we aan een ongedwongen lunch, die de hele middag zou duren. Trots smulden we van de gebarbecuede Sint Jakobsschelpen omdat ze, zeker voor een eerste poging, voortreffelijk smaakten. Daarna werden we heel blij van de forel die de vulling van tijm, rozemarijn, citroen, chili en knoflook precies goed in zich had opgenomen. Ondertussen doken de kinderen sierlijk het water in. Wij bespraken de mogelijkheid om de barbecue-kerstlunch te introduceren in Nederland en ook de traditionele, na een paar keer oefenen, perfect gelukte Pavlova taart staat op dat lijstje.

Met deze hitte steek ik geen kaarsen aan in huis, laat staan de gezellige open haard. Vogels bouwen hun nestjes en er bloeien prachtige bloemen in de tuin. Rob en ik boekten onze zomervakantie en de kinderen namen hun eindrapport mee naar huis. Het is een vreemde gewaarwording, het voelt helemaal niet als kerst.

2 gedachtes over “Kerstig

 1. adje steijn

  Hallo Winnie,

  Hoewel je ouders het al hebben doorgegeven, wil ik via hier nog even zeggen dat ik erg geniet van je stukjes. Goed geschreven, met humor en verwondering over het andere, maar ook over de geleidelijke aanpassing. Zo krijg ik langzamerhand echt een beeld van wat zo’n ‘verhuizing’ naar het andere eind van de aardbol betekent… Ik zie ook dat jouw stukjes steeds beter worden qua taal en stijl! Chapeau, Winnie. Uitgeven?
  een goed 2019 voor jullie.
  Adje Steijn

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s